A herceg és a karácsonyi ajándék…

  • by

Bozsoki-Kovács M. Virág tanácsadó szakpszichológus tollából

Álmaink hercege boldogan éli nyugodt életét. A párjával (és akár gyerekeivel- kinek hogy tetszik a mese). Minden téren elégedettek, és kiegyensúlyozottak.

Jönnek az ünnepek. Az karácsonyra fokozott izgalommal készülnek. Már rég gyűjtögetik egymás ajándékára az ötleteket. Mindenki tudja, mi a másik legnagyobb álma, és azt tervezi, hogy ezt idén meg is valósítja. Minden lehetőség adott rá.

A Ünnep közeledtével időben beszereznek mindent, amire szükség van. A herceg intézi békében a fát, a hercegnő ünnepi díszbe öltözteti az otthont. Mesés illatok lengik be a lakást szenteste, mert minden finomság az asztalra kerül a hercegné legkisebb fáradsága nélkül, hiszen mindig hibátlanul és percek alatt megfőz/süt mindent. A gyerekek jól viselkednek, szót fogadnak és áhítattal várják a karácsony estét.

Majd jön az ajándékozás. A várva várt pillanat, az ünnep lényege, amivel kimutatjuk a szeretetünket. Mindenki ajándéka tökéletes, a boldogság földöntúli.

És mondanám szívesen, hogy: JÓ REGGELT!!! de sajnos még mindig félálomban vagyunk az ajándékot illetően.

Mi, nők főleg a saját ajándékunkat illetően…

Mert ugyan mi abban a nehéz, hogy évente egyszer-kétszer rászánja az időt és a fáradságot, hogy nekünk örömet szerezzen?! Nem kell minden nap egy hódító hódnak lenni, de azért háromszázhatvanötből kétszer… beférhetne igazán 🙂

Ez így is van, sőt be is fér, még sokkal többször is! Csak nem mindig esik hivatalos ünnepnapra az igazi ünnep.

Először is ott van a fejünkben a vágy, hogy igazán szeretettnek és lelkünk mélyéig tökéletesen megismertnek érezzük magunkat attól, amit kapunk. Mert a jó ajándék olyan, ami minket tükröz.

Várjuk, kápráztasson el! De vajon minket, vagy azokat, akik megkérdezik: na, mit vett neked karácsonyra? Mert nyilván ez jelzi, mennyire szeret, vagy mennyire ismer téged. Semmi máshoz nem lehet köze…

De ehhez hamar hozzákapcsolódik a félelem, hogy nincs ötlete (mert sokszor nincs ötlete, ez tény…). De honnan lenne ebben rutinja? Neki, a családjának, a családodnak, a gyerekeknek Te találtad ki szülinapra, névnapra, karácsonyra, ki mit kapjon, hol szerezhető be. Szegény hercegednek nincs benne ilyen rutinja.

Azon a részen remélhetőleg túl vagyunk, hogy a finom célzásokból várjuk a csodát. Ez nem működik, nem is kell elvárni.

De a vágyak konkrét megnevezésével elvész az öröm. Hm… biztos ez? Nem vagyok meggyőzve!

Hiába várod, hogy lepjen meg, ha nem az a típusú férfi, akkor egy decemberi este sem fogja kiforgatni önmagából. Inkább menjetek biztosra, mint biztos csalódásra az elvárások árnyékában.

Itt húzzunk alá még egy fontos infót: a dátumot! Év vége van. Jó eséllyel hajtós, lezárással teli, sok feladatos hónap. Nem tipikusan a kipihent, nyugodt, stresszmentes emberek jönnek velünk szembe. És lehet, hogy a tükörben sem ilyet látunk. Előfordulhat, hogy a hercegnek is év végi hajtás van. Lehet, hogy fáradt ő is. A legjobbakkal is megesik 🙂

A másik oldalról pedig:

Nagyon szép ha épp az a a mesebeli hercegnő vagy, te is idillien készülsz az ünnepre. Minden álmát kérdezés nélkül is ismered. A mesebeli hercegnő vagy, neked sincs év vége, ahol még meg kell nyomni a hónapot, és nyilván senki sem fáradt. Vagy lehet, hogy nincs is ilyen hercegnő? De álljunk meg! Akkor lehet, hogy herceg sincs? Dermesztő gondolat!!

Nem attól szeret a legjobban, ha magától kitalálja és megkeresi a legszebb és legcsillogóbb ajándékot, amit csak el tudsz képzelni. Nem az jelzi, hogy milyen fontos vagy a számára, hogy mi lesz a fa alatt.

Eleinte nehéz, mert a kapcsolatok korai szakaszában nagyon fontos, hogy úgy kapd meg a vágyott visszajelzést, hogy az igazán a Te szeretetnyelveden szóljon. Az idő viszont tanítja a nyitott szívvel járókat, bele lehet jönni 🙂

Gondold végig, hogy mitől éreznéd szeretettnek és fontosnak magad. Kérdezd meg, hogy mitől érezné ő is számodra értékesnek magát. Induljatok talán idén innen 🙂

Bozsoki-Kovács M. Virág

tanácsadó szakpszichológus
life coach
70/2294935