Értéktelen hétköznapok, érték-csökkent szerepváltások…

  • by

Bozsoki-Kovács M. Virág tanácsadó szakpszichológus tollából

Általános panasz mostanában, hogy egysíkú az életünk, nem izgalmas, nincs benne annyi boldog, elégedett pillanat, mint amennyinek kellene lennie. Ennek eggyel rosszabb változata, hogy csupa rossz dolog történik, de örömünk annál kevesebb van.

Elhagyjuk/elhagytuk a hagyományainkat, kevesebb a kiemelkedő, nem csak muszájból végigvitt ünnep az életben, de ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a nyomás, hogy mindig ragyogjunk és boldogok legyünk, hiszen megérdemeljük. Ellaposodnak a mindennapok, de ettől függetlenül legyél kirobbanóan jó formában, boldogan mindig. Aprócska ellentmondás…

De nem kell, hogy a lapos hétköznapokat, és a silányodó ünnepeket éljük. És nem is kell egyedül kitalálnunk, hogy merre haladjon az életünk, milyen mérföldköveket és életszakasz- és éves váltásokat kell ünnepelni, melyeknél kell kicsit megállnunk. Ezért vannak elődeink tapasztalatai, bölcsességei, amit ránk hagytak. A hagyományok, a szokások. Azért, hogy nekünk már ne kelljen az alapokat éípteni, hanem a már meglévők mentén, mint egy sorvezető mentén lehessen tervezni az életünket. Megvannak a hétköznapok, és az ezekből kiemelkedő ünnepek. Nem lehet folyamatosan boldognak lenni, meg kell élni a munkát, és meg kell élni az ünnepet. Benne kell lenni mindegyikben.

Lassan ott tartunk, hogy aki normális hétköznapi életet él és dolgozik a különböző szerepeiben, az kezdi magát rosszul érezni a bőrében. Aki a klasszikus értelemben vett életet éli- apa, anya, gyerekek, munka, ovi, iskola, stb.- az nem élheti meg azokat az izgalmakat, amiket a jelenlegi sugallmazások szerint pedig meg kellene élnie.

Most unalmasnak titulált a normális élet. Nincsenek benne új szerelmek. Nincsenek változatos szexuális tapasztalatok izgalmas emberekkel, izgalmas helyeken. Az évek során nem marad mindig heves és izzó a láng, a szenvedélyesség is hullámzó, mindkét oldalon. Nem utazzuk körbe a világot. Nem extrém sportolunk. Nem akkor kelek és fekszem, amikor csak kedvem tartja. Nem lehetek egyik nap ilyen, másik nap olyan, nem határtalanok a lehetőségeink.

A klasszikus értelemben vett hétköznapi életben nincs sok izgalom, nincs szabadság, nincs függetlenség. Jelenleg pedig ezek az értékek.

Izgalom, szabadság, függetlenség. Felelősségmentesen.

Már nem mondjuk azt feltétlenül egy megbillent kapcsolatban a barátunknak, hogy tartson ki, mert megéri! Viszont az, hogy a befektetett munka beigazolódik, de ez csak hosszú idő elteltével válik bizonyíthatóvá. De erre nem érünk rá. Most arról beszélünk, hogy ha valami nem jó, menj, és keress jobbat, cseréld le, ami rossz.

Instant kapcsolatokat akarunk, kis erőbedobás, egy kis langyos vízzel elkeverjük a barátság/párkapcsolat/akármi port, és kész is legyen! Legyen meg nagyon hamar, de utána már ne kellejen foglalkozni vele. Ne kelljen megdolgozni érte. Ha már megvan, akkor ne változzon. 

Ha ráébredünk arra, hogy ez nem működik csak így, akkor a változáshoz maga a gondolat még mindig kevés, motiváció is kell. A motiváció szó lényegére egyik barátom hívta fel a figyelmem. Jelentése, eredete a mozgás szóból ered. Mozgató rugó, indító erő kell a változásokhoz. Keressünk magünk körül olyan embereket, akik útja hasonlít ahhoz, amit járni szeretnénk. Merjünk kérdezni, és tanulni. Ez a személy lehet családon belül, de a lényeget tekintve lehet bárki, aki példa értékű a számunkra. 

Jusson eszünkbe, hogy energiát és odafigyelést kell tenni a kapcsolatainkba. Nem lehet megspórolni a változásokat, és az ezekhez való alkalmazkodás idejét sem lehet megrövidíteni. Vannak szerepváltások, amik hetekig, hónapokig alakulnak. Türelmesnek kell lenni magunkkal, és a velünk élőkkel. A fájdalmat nem lehet megspórolni, ha veszteség ér bennünket. Vannak változások, amik közösek (költözés, baba), vannak egyéniek (munkahelyváltás), és mindegyiknek meg kell adni az időt. Az időt, hogy alkalmazkodhassunk, és újra jól érezzük magunkat az újdonságok megélése közben és után.

Dolgozz azért, ami fontos. 

Adj magadnak és a szeretteidnek Időt.

Ha segítség kell a konkrét lépések kidolgozásához, keress bizalommal:

Bozsoki-Kovács M. Virág

tanácsadó szakpszichológus

life coach

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük