Mindentelsöprő

  • by

Bozsoki-Kovács M. Virág tanácsadó szakpszichológus tollából

A szenvedély, és ami mögötte van…

Bizony, mindenki sejti, miről beszélek. Vagy saját tapasztalat, vagy ismerősök tükrében, de legrosszabb esetben a könyvekből, vagy filmekből.

A szenvedély ott lehet/kell, hogy legyen egy kapcsolt elején. Hosszú együttélésben, szép házasságban újra és újra felgyúl. (Mert- legyünk őszinték- ez nem állandó, stabil érzés. Fizikai szinten sem mindig vagyunk a teljesítőképesség csúcsán, nem mindig érezzük egyformán vonzónak magunkat, sok külső stressz is rakódhat ránk, és akkor még csak a felszínét kapargatjuk annak, hogy miért…)

A kapcsolaton belüli szikra nem mindig egyformán heves. De ott van 🙂

Jó esetben.

De mi van azokkal a kapcsolatokkal, ahol nem látni a kis szikrát? Mi van, ha már csak a koromfekete sötétség van? Nincs vonzódás, szenvedély, szerelem, szexualitás?

Ilyenkor lesz akkora távolság, ilyenkor lehet pont annyi hely a két ember között, ahova már befér valaki.. vagy akár valakik.

És akkor olyan történik, ami előtte sosem. Hihetetlen, félelmetes, őrjítő. Olyan vad és mély szenvedély, amilyen talán azelőtt sosem volt. Amitől igazán Férfinak/Nőnek érzed magad. Kellesz valakinek nagyon. Mindenét odaadja Neked. Bármire képes veled.

Otthon ezeket nem érzed. Vagy már nem érzed, vagy csak nem eléggé.

Igaz, hogy csak lopott időre, de ott van… felszabadító. Érzed, hogy élsz, amit már rég nem éreztél. Szinte csak Rá tudsz gondolni.

És megérdemled, mert mióta erre vártál, és igenis, neked is jár, és végre azt kapod, amire áhítozol. Olyan perzselőt, amit máshol nem. Talán még soha nem…

De miért ez a perzselő, és az otthoni nem? Miért lehet ez olyan jó, és az otthoni bezzeg nem?

Ez több lépcsős játék.

  • Nem az ember kell, csak a viszonyulás, amit tőle kapsz. Nem őrá vágysz, hiszen nem is ismered úgy, mint a párod. Nem vele éled a hétköznapjaid. Viszont a hétköznapokban valahol hiba csúszott, és komoly diétán vagy a szeretetből/szenvedélyből. A hosszú diéta után, amikor átlépted a határt azonban habzsolsz. Ha túl vagy a lélektani határon, ami visszatartott, akkor azonnal kell a szenvedély, és nagy dózisban. Mikor benne vagy, azt hiszed, attól a személytől függ, aki veled van, de ez abban a helyzetben-nagyon ritka esetektől eltekintve – behelyettesíthető. Ha akkor nem is tudod, később majd tudni fogod.
    Jól esik, ahogy rád néz, ahogy lassú tűzön forralja a véred. De nem ő kell neked. A figyelemre vágysz. A szeretetre vágysz. Az odaadásra vágysz. A megbecsülésre vágysz.
  • És itt nem kapod meg. Pont nem ezt kapod meg. Ördögi körbe kerülsz. Attól, amit teszel, (ideális esetben) bekapcsol a lelkiismeret-furdalás (hacsak nem túl erős az “Ennél jobbat érdemlek, ezért megtehetem” köd a fejedben). Ettől a saját szemedben is leértékelődsz kicsit, így aztán nem közelebb, hanem távolabb kerülsz az áhított érzésektől.
  • Nem igazi. Sem Te, sem Ő. Egy ilyen epizódban, ami heves és hirtelen, lehetsz az a Férfi aki szerinted lehetnél, aki az a tökély, az a figyelmes, szenvedélyes, izgalmas, aki lenni szeretnél. Lehetsz az a Nő, aki odaadó, csábító, szép, aki lenni szeretnél. Nem kell, hogy lássák, milyen vagy, mikor nem közös a cél, és a saját igazadért harcolsz. Nem látják a karmaidat és a méregfogad, csak a becéző szavaidat és a simogató kezed. És Te is csak ezt kapod. Ő is csak a jót adja magából. Aztán elhiszed, hogy a másik ilyen valójában. Elhiszed hogy sokkal kevesebb hibája van, mint a párodnak. Ő is eljátssza, Te is eljátszod, és mivel nem vagy vele egész nap, ez simán megy is. Amúgy sem akarod veszekedésre meg agyalásra vesztegetni a másra szánt időd.
  • Úgy érzed, rengeteg energiát ad. De bejön az agyalás, ami ettől a saját farkba harapó kígyó, mert ez az izgalom rengeteg mellékes stresszel jár. Tökéletesen fel is emészti minden plusz energiád.
  • Nincs felelősség az ilyen viszonyban. Egymás felé nincs. (Nem véletlenül nem kapcsolatot írtam, mert minden kapcsolat onnan indul, hogy felelős vagy a másikért.)”Méghogy nincs! Sok van! És ha kiderül?!” Igen, de egymás felé akkor nincs felelősség. Nem kell megmutatnod a rossz tulajdonságaidat, nem kell az ő hétköznapi heppjeivel foglalkoznod. Nem kell közös terhet vállalni, amikért ki kell állni hosszú távon. Nem kell kompromisszumot kötnöd. Mámorító. De csupa olyan dolog, ami a hétköznapi életben életképtelen.

Sok esetben a nagy érzelemnek hitt nagy szeretet-éhség a magaslatokból a hamvaiba hullik.

Lehet sokféle kifutása, de az alapokat minden esetben meg kell gyógytani. Csak akkor lehet az ember egészséges kapcsolatban. Lehet, hogy amiben benne voltál, valóban nem jó már. Lehet, hogy mégis benne van még a Lényeg, amiért kezdted. De a felelősségvállalás és a közös munka nélkül semmi nem fog működni. Ami légiesen könnyű, az nem az életbe való. Az nem tart meg, arra nem lehet támaszkodni. Ami légiesen könnyű, az nem biztos alap.

Ha segítség kell a konkrét lépések kidolgozásához, keress bizalommal:

Bozsoki-Kovács M. Virág
tanácsadó szakpszichológus
life coach
70/2294935

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük